Que ningú s'escandalitzi si aquests dies passeja per l'eix comercial del Raval entre els carrers de la Unió i de Marquès de Barberà i topa amb uns xavals d'entre 14 i 17 anys grafitejant descaradament persianes d'algunes botigues. Ho fan amb nocturnitat, aprofitant l'hora del tancament dels negocis, però sense traïdoria, ja que tenen permís dels propietaris.
Es tracta d'una iniciativa en què tots hi guanyen: els xavals, perquè alhora que aprenen tècniques de pintura incentiven la seva autoestima, i els propietaris, perquè donen un plus d'atractiu al seu local i eviten, de passada --així ho regeix la llei dels grafiters--, que ningú taqui l'obra amb un altre disseny.
El projecte, Donem color a les persianes del Raval, és una proposta de l'associació de comerciants de la zona i les entitats que treballen amb joves en risc d'exclusió Art Solidari, AEIR Estel d'Assís i la Fundació Tot Raval.
11
establiments
Dimarts van acabar la decoració del magatzem d'un bar al carrer de Penedides i avui una brigada de quatre adolescents començaran a decorar la persiana d'una impremta del carrer de Marquès de Barberà. En total s'hi han sumat 11 comerciants, malgrat que la iniciativa vol tenir continuïtat.
Un d'aquests empresaris és Josep Maria Nebot, el primer amb obra acabada. Està encantat. És una manera molt interessant de donar colorit al barri i pot ajudar a dinamitzar el comerç al despertar la curiositat per aquestes creacions", explica. La seva persiana, a més de núvols, un punt comú en totes, llueix el dibuix d'una ampolla, ja que cada disseny portarà un motiu sobre l'activitat del negoci. A ell, com a tots, tenir la persiana dibuixada li ha costat 50 euros, que Estel d'Assís reinvertirà en activitats per als nois.
El fet que alguns xavals no tinguin massa traça a fer servir els esprais no és cap inconvenient, ja que els acompanyen voluntaris amb bastantes hores de vol en això de les pintades. Com Jordi R., que dimarts va col.laborar en el disseny del carrer de Penedides.
Aquest jove, grafiter en les seves hores lliures des de fa 15 anys, aplaudeix la iniciativa, ja que "els xavals poden desenvolupar una part artística, aprendre a comportar-se millor al carrer i conèixer els comerciants del barri, perquè ara ja no es coneix ningú". Això últim, incentivar el sentiment de comunitat i reforçar la relacions, és una altra de les metes de la idea. Però també celebra el taller perquè li permet pintar sense vulnerar ordenances, una cosa que reconeix que ja ha fet i per la qual ha estat multat. "Hem de deixar clar als nois que això ho fem perquè tenim permís", explica, encara que, un cop allunyats els menors, critica la normativa.
Els resultats ja es poden anar visualitzant als carrers, tot i que també seran objecte d'una exposició fotogràfica que recollirà el procés. I això serà quan s'acabi, a principis de l'any que ve.
El periodico, Rosa Mari Sanz, Barcelona

Aixi que es probable que m'hi passi dintre de poc, quan em deixin desar la crossa al armari, ens penjarem la camara al coll. Em moro de ganes!